Jääkäriliikkeestä ja jääkäreistä on tunnetusti ilmestynyt lukuisia erityyppisiä kirjoja aina vapaussodan ajoilta lähtien. Täysin omassa luokassaan on Matti Lauerman massiivinen (yli tuhat sivua) tutkimus, joka tänä päivänä kuitenkin on melko hankalasti saatavissa. Monia muitakin mielenkiintoisia kirjoja toki on ilmestynyt vuosien varrella.
Uusin tulokas on joensuulaisen dosentti Jarkko Kempin kirja Isänmaan puolesta. Jääkäriliikkeen ja jääkärien historia (Minerva, Helsinki 2011). Kemppi on aiemmin monipuolisesti tutkinut suomalaista sotilashistoriaa ja kirjoittanut mm. A.E. Martolan elämäkerran sekä Upseeriliiton historian. Kempin uusimman kirjansa lähdeaineistona on ollut pääasiallisesti aiempi kirjallisuus. Kirjan tekijä on koonnut paljon aiemmin hajanaisesti ollutta tietoa yksiin kansiin, joten kirja ei ole vanhojen tuttujen asioiden kertausta. Myös arkistolähteitä on hyödynnetty.
Kirjassa käsitellään tiiviissä mutta selkeässä muodossa jääkäriliikkeen syntyä, koulutusta Saksassa sekä taisteluja Saksan itärintamalla, jääkäreiden toimintaa vapaussodassa, heidän rooliaan nuoren armeijamme ja suojeluskuntamme luomisvaiheessa sekä osallistumistaan talvi- ja jatkosotiin. Tämä kaikki vie noin puolet kirjan vajaasta 400 tekstisivusta.
Ainakin tämän kirjoittajalle antoisin osa Kempin kirjasta oli kuitenkin sen jälkimmäinen puolisko. Tekijä antaa tässä hyvän kuvan jääkäreihin liittyvistä järjestöistä, säätiöistä ja rahastoista. Kemppi selvittää vapaussodan jälkeisen Jääkäritoimiston toimintaa, Jääkäriliiton perustamista ja toimintaa, mutta myös Jääkärirouvien yhdistyksen toimintaa ja esimerkiksi Kukkaisrahaston merkitystä. Parolen vaiheita käsitellään melko laajasti kuten myös muuta kirjallista toimintaa. Myös jääkäreiden toimintaa Upseeriliitossa, Vapaussoturien huoltosäätiössä ja Mannerheim-ristin ritareiden säätiössä käydään läpi.
Hämmästyttävää on kuitenkin se, että kirjassa ei lainkaan käsitellä JP 27:n perinneyhdistystä kuten ei myöskään Jääkärisäätiön nykyistä toimintaa. Tästä puutteesta huolimatta Jarkko Kempin uusi kirja on tiivis ja asiallinen tietopaketti jääkäreistä ja heidän toiminnastaan.
Markus Anaja
(Julkaistu Parole-lehdessä).