(Julkaistu aikaisemmin Suomen Sotilas -lehdessä)
Joulun lähestyessä lahjatoivomusten esittäminen ja lahjojen ostaminen ovat jälleen ajankohtaisia. Tässä lyhyesti joitain Suomen Sotilaan lukijoille sopivia lahjavinkkejä syksyn kirjasadosta. Kirjoja saa ostaa hyvin varustetuista kirjakaupoista, ellei esittelyn yhtedessä toisin mainita.
PANSSARIMIEHILLE
Lauri Leppänen: Rynnäkkötykit isänmaamme puolustajina. 1. Ryn.Tk.K:n vaiheita jatkosodassa (Helsingin pitäjän kotiseutuyhdistys, Vantaa 2000, tilattavissa suoraan tekijältä osoitteella Neilikkatie 5 A 6 01300 Vantaa, hinta mk 100).
Leppäsen kirja poikkeaa ulkoasunsa suhteen edukseen monesta pienkustanteesta. Myös sen sisältö on kiinnostava, kuvaahan se yhden komppanian perspektiivistä uuden “aselajin” syntyä.
Kari Kuusela: Wehrmachtin panssarit Suomessa (Wiking-Divisioona Oy, Helsinki 2000).
Saksan ilmavoimien toiminnasta Suomessa jatkosodan aikana on kirjoitettu useita teoksia, mutta vasta nyt on saatu perusteellinen teos saksalaisten panssareista Suomessa. Kuusela on selvittänyt tarkasti erillisjoukkuetasolle kaikki Suomessa operoineet, panssaroituja ajoneuvoja käyttäneet saksalaisyksiköt. Erittäin runsas kuvitus on mielenkiintoinen myös muille kuin varsinaisille tankkifriikeille.
SOTAHISTORIAA PARHAIMMILLAAN
Matti Koskimaa: Karhumäestä Ilomantsiin, II armeijakunnan vetäytyminen Maaselän kannakselta Tolvajärvelle ja Ilomantsiin kesällä 1944 (WSOY, Helsinki 2000).
Tämä on eversti Koskimaan kuudes kirja. Tekijä on tullut tunnetuksi hyvin perusteellisesta ja asiallisesta otteestaan kulloinkin käsiteltävään aiheeseen. II AK:n taisteluja ei ole aiemmin käsitelty kovin laajasti ja tämä kirja täyttääkin tämän aukon viime sotiemme historiankirjoituksessa. Kuten aiemmissakin Koskimaan kirjoissa, upeat, eksaktit värikartat antavat esitykselle lisäarvoa.
SOTASANKAREITA – KEKSITTYJÄ JA TODELLISIA
Robert Brantberg: Sotasankarit (Kustannusosakeyhtiö Revontuli, 2000).
Brantbergin aiempien suomalaisia sotilaita käsittelevien kirjojen (Sotaupseerit, Sotakenraalit) jatkeeksi nyt ilmestyneessä Sotasankarit-kirjassa kerrotaan 21 suomalaisen sotilaan tarina. Joukossa on legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä, Lauri Törni, moni muu Mannerheim-ristin ritari sekä muita, yhtä kiinnostava henkilö.
Väinö Linna: Sotaromaani, Tuntemattoman sotilaan käsikirjoitus (WSOY, Helsinki 2000).
Kaikki lukijat ovat varmaan lukeneet Linnan Tuntemattoman, ehkä jopa useamman kerran. WSOY on nyt julkaissut alkuperäisen käsikirjoituksen joka on, varsinkin kirjallisissa piireissä, herättänyt keskustelua. Miten henkilökuvat ovat muuttuneet? Entä henkilöiden asenteet? Vai onko itse asiassa mikään oleellinen muuttunut kun käsikirjoituksesta muokattiin julkaistava kirja? Palaisin mielelläni jossain ensi vuoden numerossa näihin ja muihin kysymyksiin Suomen Sotilaan lukijoiden palautteen pohjalta.
Rolf Ollakka: Suomalasien palkkasotilaan tarina Kempeleestä Kosovoon (Gummerus, Helsinki 2000).
Rolf Ollakka on se suomalainen mies, jota KRP aikanaan etsintäkuulutti entisen tanskalaisen palkkasotilaan väitettyä tämän sekaantuneen Kosovossa sotarikoksiin. Kirjan teksti on varsin heikkoa niin kieliasultaan kuin sisällöltäänkin. Lukijaa yritetään vakuuttaa siitä, että kirjoittaja on taistellut oikean asian (=serbien) puolesta ja on varsin puhdassydäminen, mutta lopputuloksena on vain joukko kysymysmerkkejä, joihin lukijan on lukemansa perusteella yritettävä löytää vastauksia.
Matti Lackman: Suomen vai Saksan puolesta?, Jääkäreiden tuntematon historia (Otava, Helsinki 2000)
Jos kuvittelimme että jääkäreistä on kirjoitettu kaikki mitä niistä voidaan kirjoittaa olemme erehtyneet. Oululainen historioitsija Matti Lackmanin uudessa kirjassa on lähes 800 sivua suurimmaksi osaksi uutta tietoa! Tämä kirja tulee herättämään vilkkaan keskustelun, sillä se ei kaikissa asioissa tue vakiintunutta kuvaa jääkäreistä. Suomen Sotilaan seuraavassa numerossa on kirjan laajempi arvostelu..
Markus Anaja