Jyväskyläläinen kustannusliike Docendo, jonka tausta on IT- ja valokuvauskirjoissa, on viime vuosina tehnyt vahvan avauksen myös (sota-) historian alueella. Kaksi uutuuskirjaa käsittelee Suomen sotavuosien kansainvälisiä yhteyksiä, tosin osapuolet ovat hyvin erilaiset.
Suomi löysi itsensä Saksan kanssasotijana varsin mielenkiintoisessa seurassa, kun Italia, Unkari, Romania, Bulgaria, Kroatia ja Slovakia olivat “samassa rintamassa” Neuvostoliittoa vastaan. Tätä aihepiiriä ei ole tietääkseni aiemmin juuri käsitelty, mutta nyt dosentti Mikko Uola on paneutunut siihen.
Lähteinään Uola on käyttänyt ulkoasiainministeriön arkistossa olevat Suomen diplomaattisten edustajien raportit ja muuta asiakirja-aineistoa. Lisäksi hän käyttää varsin laajasti kirjallisuutta, sekä muistelmia että tutkimuskirjallisuutta.
Lopputuloksena on yli 550-sivuinen teos joka valaisee Suomen yhteyksiä näihin kaukaisempiin “aseveljiin” mutta myös Saksaan. Perusteellisuutta osoittaa myös lähdeviittausten määrä: 1164. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen kuvan vähän tunnetusta aiheesta.
Toinen, tutumpi ja maantieteellisesti läheisempi suunta oli Pohjoismaat. Suurlähettiläs, VTT Markku Reimaa käsittelee kirjassaan pohjoismaista yhteistyön näkymiä sotavuosina. Tanska ja Norja olivat Saksan miehittämiä, Ruotsi puolueeton ja Suomi sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Kirjassa käsitellään näiden naapurimaiden suhteita erilaisten lähtökohtien valossa.
Mikko Uola, Eritahtiset aseveljet. Suomi ja muut Saksan rinnalla taistelleet 1939–1944. Docendo, Jyväskylä 2015. 555 sivua, kuvitettu.
Markku Reimaa, Pohjoismaisia yhteyksiä. Saksan vallan varjossa 1940–1944. Docendo, Jyväskylä 2015. 294 sivua, kuvitettu.
Kansikuva (Uola): http://www.docendo.fi/media/catalog/product/cache/1/image/650x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/e/r/eritahtisetaseveljet_2.jpg
Kansikuva (Reimaa): http://materials.docendo.fi/materials/pohjoismaisia_yhteyksia.jpg