(Julkaistu aikaisemmin Helsingin Reservin Sanomissa)
Monessa perheessä on tapana antaa jokaiselle perheenjäsenelle ja miksei myös ystäville ainakin yksi kirja. Näin siitä riippumatta, onko kyseinen henkilö kovin kiinnostunut lukemisesta. Nuoret saadaan totutettua siihen, että kirja on edelleen, sähköistenkin medioiden aikana, erittäin tehokas ja samalla mukava tapa saada tietoa asioista tai nauttia hyvästä tekstistä. Hyvin tehty kirja tarjoaa lukijalle myös visuaalista nautintoa.
Tänä syksynä on paljon keskusteltu sotasyyllisyyskysymyksestä ja -oikeudenkäynnistä – onhan tapahtumista kulunut 60 vuotta. Lasse Lehtinen ja Hannu Rautkallio julkaisivat kirjan Kansakunnan sijaiskärsijät, jossa he argumentoivat Urho Kekkosen olleen koko sotasyyllisyyshankkeen alullepanija. Muut tutkijat ja kirjoittajat ovat kylläkin korostaneet sitä, että Neuvostoliitto halusi tällaista länsimaista oikeustajua vastaista näytösoikeudenkäyntiä. Kekkosen roolista voidaan todeta, että hän oli ainakin turhan innokas tukemaan asiaa. Lehtisen ja Rautkallion teos on joka tapauksessa tärkeä tiedonlähde sotasyyllisyysasiasta keskusteltaessa.
Jatkosodan pikkujättiläinen jatkaa vanhaa hyvää “Pikkujättilainen”-perinnettä. Yli 1200 sivulle on lyhyiden artikkelien muodossa mahdutettu tietoa lähes kaikesta jatkosotaan liittyvästä. Yhdessä jo muutama vuosi sitten ilmestyneen Talvisodan pikkujättiläisen kanssa teos tarjoaa tiiviin tietopaketin viime sodistamme. Syvällisemmän tiedon löytämistä helpottavat monien (mutta valitettavasti ei kaikkien) artikkelien yhteydessä olevat kirjallisuusviitteet. Jatkosodan pikkujättiläinen on mukana Tieto-Finlandia -kilpailun finaalissa.
Itsenäisyyspäivänä ja muina juhlapäivinä korostetaan eri tavoin kansallista identiteettiämme. Jyväskyläläisen Atenan kustantamana on ilmestynyt Tero Halosen ja Laura Aron toimittama Suomalaisten symbolit. Kirja on oiva muistutus siitä, että symboleja eivät ole ainoastaan liput, vaakunat ja kunniamerkit vaan monet muut, osin jopa hyvinkin arkiset asiat. Kirjassa puhutaan edellä mainittujen lisäksi mm. Kalevalasta, romantisoidusta maaseudusta, metsästä, musiikista, urheilusta, saunasta, puukosta ja vuotuisista juhlista. Erinomainen ja ajatuksia herättävä kirja.
Tärkein vuotuisista juhlistamme on varmaan joulu, joka tätä luettaessa on jo melkein ovella. Jouluperinteistä on vuosikymmenten aikana ilmestynyt monta kirjaa ja tänäkin vuonna on tullut ainakin pari uutta teosta. Kansatieteen professori Bo Lönnqvistin kirja Och nu är det jul… esittelee mielenkiintoisesti pohjoismaista jouluperinnettä aina 1700-luvulta lähtien. Kartanoiden ja torppien asukkaat ovat kaikki viettäneet joulua, kukin tavallaan, kuten myös kaupunkilaiset. Lönnqvist sujuvaa tekstiä täydentää kaunis kuvitus ja viimeistelee miellyttävä taitto. Tämän kirjan myötä toivotan kirjapalstojen lukijoille Hyvää Joulua!
Markus Anaja
**********************
Lasse Lehtinen & Hannu Rautkallio, Kansakunnan sijaiskärsijät. Sotasyyllisyys uudelleen arvioituna. WSOY, Helsinki 2005. 318 sivua, kuvitettu. Hinta noin 42 euroa.
Jari Leskinen & Antti Juutilainen, Jatkosodan pikkujättiläinen. WSOY, Helsinki 2005. 1259 sivua, kuvitettu. Hinta noin 50 euroa.
Tero Halonen & Laura Aro, Suomalaisten symbolit. Atena, Jyväskylä 2005. 224 sivua, runsas kuvitus. Hinta noin 38 euroa.
Bo Lönnqvist, Och nu är det jul…Schildts, Helsingfors 2005. 143 sivua, runsas kuvitus. Hinta noin 35 euroa.