Valikoima uusia kirjoja “pehmeistä” sotilasaiheista:
Marko Palokangas (toim.), Kestävää koristaa kunnia. Kadettiperinteitä ja -kasvatusta 90 vuotta itsenäisessä Suomessa. Apali, Tampere 2009.
*** Kadettikasvatukseen kuuluvat perinteet ovat suureksi osaksi “salaisia”, vain Kadettikoulun käyneiden tiedossa. Nyt tätä salaisuuden verhoa on hieman raotettu kun Marko Palokankaan toimittamassa mainiossa kirjassa kerrotaan miten perinteet ovat muodostuneet ja miten niitä eri aikoina on tulkittu. Erittäin tervetullut kirja!
Minna Kilkki (toim.), Tilkan verran tarinoita. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki 2008. 257 sivua, kuvitettu.
*** Nyt kun Tilkan sotilassairaalaa ei enää ole, on kerätty muistitoeoa siellä toimineista henkilöistä ja tapahtumista.
Juha Poteri, Sankarihautaus Vapaussodassa- valkoisten kaatuneiden hautaaminen Suomessa vuonna 1918. PK-Koulutuskeskus, Helsinki 2009. 320 sivua, valokuvia.
*** Poterin väitöskirja selvittää miten talvi- ja jatkosodissa noudatettu sankarihautausperinne muodostui vapaussodassa.
C.-E. Långström, Som det var och som det blev. Själavårdens utveckling inom Försvarsmakten 1937 – 1997. Försvarsmakten, Stockholm s.a. [c. 1997]. 307 sivua.
*** Sotilassielunhoidosta ei tiettävästi ole suomeksi juuri kirjoitettu, joten naapurimaamme Ruotsin puolustusvoimien katsaus on meilläkin mielenkiintoinen.
Magnus Perlestam, Lydnad i karolinernas tid. Nordic Academic Press, Lund 2008. 207 sivua.
*** Karoliinien aikainen käsitys sotilaallisesta kuuliaisuudesta koskee luonnollisesti myös Suomea.
Kaarle Sulamaa, Lotat, uskonto ja isänmaa. Lotat protestanttis-nationalistina nunnina. SKS, Helsinki 2009. 268 sivua, kuvitettu.
*** Tutkimuksen lähtökohtana on 1900-luvun alun fennomaaninaisten ajattelu ja sen sidokset uskontoon. Tutkimus keskittyy lotta-aatteen luomaan uskonnollis-siveelliseen mentaliteettiin, joka heijastui monella tavalla lottien käyttäytymisvaatimuksiin ja pukeutumiseen.