(Julkaistu aikaisemmin Helsingin Reservin Sanomissa)
Kesän kynnyksellä monen suomalaisen miehen mieleen tulee leirielämä – poikavuosien partioleirit, sotaväen leirit tai vaikkapa kalastusretkien nuotiohetket – ja mikäpä kuuluu sellaiseen paremmin kuin makkara.
Suomen sotaväen leireistä legendaarisimpia lienee tykistön Perkjärvi Karjalan kannaksella. Kenttätykistön oma historioitsija eversti Jyri Paulaharju on nyt kirjoittanut Perkjärven tykistöleirin historiikin. Tämä on tärkeä osa Suomen tykistön historiaa ja kirja sopii jokaisen tykkimiehen (ja muidenkin suomen sotalaitoshistoriasta kiinnostuneiden) kirjahyllyyn.
Ennen odotettavissa olevaa syksyn kirjasatoa haluan vielä suositella yhden jo viime vuoden lopulla ilmestyneen teoksen. Suojeluskunnistahan on viime vuosina ilmestynyt runsaasti erilaisia historiikkeja jotka valaisevat asioita paikallistasolla. Tieteellistä, laajemman perspektiivin omaavaa tutkimusta edustaa dosentti Kari Selénin teos Sarkatakkien maa. Mutta keitä suojeluskuntalaiset sitten oikeasti olivat? Tätä kysymystä on selvittänyt Ali Pylkkänen, jonka alustavat tutkimustulokset on julkaistu MpKK:n Sotahistorian laitoksen julkaisusarjassa. Kuvamme suojeluskunnista ja nimenomaan niiden jäsenistä perustuu tämän jälkeen yhä enemmän tietoon ja vähemmän luuloon.
Me suomalaiset syömme huomattavia määriä makkaraa moneen muuhun kansakuntaan verrattuna ja olemme myös kehittäneet aivan omia makkaratyyppejä. Harva meistä lienee kuitenkin tutustunut tarkemmin makkaran historiaan, jopa kulttuurihistoriaan. Tämän puutteen voi nyt korjata tutustumalla uutuuskirjaan Nakit ja muusi – Suomalaisen makkarakirja. Tässä upeassa kirjassa kerrotaan mukavasti eri aikakausien ja maiden makkarakulttuurista sekä siitä, miten makkara tuli Suomeen. Kirjassa on myös runsaasti makkarapohjaisia ruokareseptejä. Mainio kirja mökille mukaan tai kesävierailun tuliaisena!
Markus Anaja
**********************
Jyri Paulaharju, Tykistömme kehto – Perkjärvi. Kaukjärven ampumaleiri 1918–1939. Suomen Kenttätykistön Säätiö, Helsinki 2001. 191 sivua, kuvitettu. Hinta n. 15 euroa.
Ali Pylkkänen, Suojeluskuntalaiset – keitä he olivat? Vapaaehtoisten maanpuolustajien sosiaalinen kerrostuneisuus 1917–1944 (Maanpuolustuskorkeakoulun Sotahistorian laitos, Julkaisusarja 1, nro 5). Maanpuolustuskorkeakoulu Sotahistorian laitos, Helsinki 2001. 238 sivua, taulukoita.
Markku Haapio, Antti Vahtera & Visa Nurmi, Nakit ja muusi. Suomalaisen makkarakirja. Otava, Helsinki 2002. 187 sivua, runsas kuvitut. Hinta n. 22 euroa.